Monday, May 13, 2024

Sokeriton herkkukirja

On ihana huomata, että entistä enemmän tulee markkinoille tällaisia ilman valkoista sokeria olevia leivontakirjoja. Kati Jaakoselta ja Tia Gauffinilta ilmestyi tänä vuonna Sokeriton herkkukirja, jossa kaikki reseptit ovat ilman lisättyä valkoista sokeria. Odotin mielenkiinnolla, että sain tämän käsiini. 

Tykkään kirjan visuaalisesta ilmeestä; pinkki väri on aina iloinen väri ja kuvitus on ihana. Kirjassa on todella paljon erilaisia reseptejä, ainakin yli 50. Tästä saisi jo tehtyä kaikki tarjoilut juhliin. Kirjan alussa on kerrottu valkoisen sokerin haitoista ja erytritolin hyödyistä. Valkoisen sokerin haitat ovat tunnettuja faktoja, niitä, joita olemme lukeneet muualtakin lähes läpi elämämme. Olisin kaivannut näihin haittoihin hieman eri näkökulmaa. Nimittäin, jos meille on kerrottu näitä jo vuosikymmeniä ja kerrotaan toki edelleen, mutta silti elintapasairaudet lisääntyvät enenevissä määrin koko ajan, niin ehkä näitä haittoja pitäisi kertoa vähän eri näkökulmasta tai jollain eri tavalla. Ne eivät ole nimittäin tuoneet tarpeeksi suurta muutosta ihmisten sokerikäyttäytymiseen. Tämmöinen ajatus tuli vain, kun luin tekstiä. Onneksi tosi moni on kuitenkin jo havahtunut valkoisen sokerin haittoihin.

Kirja saatu arvostelukappaleena. 

Erytritoli eli karppisokerin hyödyt ovat kiistattomat. Se on kaloriton ja ei aiheuta verensokerin nousua ja muitakin hyviä puolia sillä on. Merkkasin jo itselle muutamia reseptejä joita täytyy kokeilla. Ajattelen tietyistä asioista ehkä hieman eri tavalla ja tein muutamia havaintoja, joita itse tekisin toisin. Ensin nämä ajatukset ja sitten kerron muutamia reseptejä, jotka menevät kokeiluun.

Ensinnäkin, jos valkoisesta sokerista ja sen aiheuttamasta makeanhimosta haluaa päästä eroon, niin sitä ei tulisi korvata toisella makeuttajalla. Tällöin olisi hyvä muuttaa omaa makuaistia vähemmän makeaan. Se ei johda yleensä nimittäin pitkälle, jos sokerin korvaa toisella makeuttajalla, vaikka erytritoli onkin parempi. Kirjasta on kuitenkin hyvä aloittaa leipomaan terveellisemmin. Kun muutoksia tekee pikkuhiljaa, niin huomaa, että ne ovat auttaneet omassa terveydessä. Tästä kirjasta on siis hyvä aloittaa ja tehdä muutokset leivontaan/omiin ruokatottumuksiin pikkuhiljaa. Toinen asia, mikä osui omaan silmään, joissain reseptissä on erytritolin lisäksi sokeriton siirappi. Jos tarkoitus on vähentää sokerin käyttöä, niin jättäisin sokerittomat siirapitkin pois. Omasta mielestä terveellisempi leivonta ei tarkoita sitä, että sokeri korvataan muilla sokereilla. Se harvoin johtaa makeanhimon pysähtymiseen. Maininta sokeriton täytyy aina tarkistella tapauskohtaisesti ja lukea ne sokerittomien tuotteiden ainesosaluettelot tarkemmin. Ne nimittäin yllättävät. Tässäkin tapauksessa katselin sokerittomien siirappien ainesosaluetteloita ja eivät ne täysin hyviä ole. Toki kukaan ei nyt menetä mitään, vaikka teelusikallisen laittaisikin sokeritonta siirappia joskus.

Aika monessa reseptissä oli lisäksi vehnäjauhoja ja itse korvaisin sen muilla jauhoilla. Vehnällä on haittoja ja ne haitat huomaa, kun jättää vehnätuotteita pois. Toki muut jauhot muuttavat myös hieman koostumusta, mutta siltikin jättäisin vehnän pois. Lisäksi kun jättää vehnäjauhon pois, resepti on lähes aina gluteeniton, jolloin tarjoilut ovat myös sopivia keliaakikoille. Joissain resepteissä oli myös erytritolin määrä kohtuusuuri, mutta se on helposti muokattavissa, ja laittaa vain vähemmän. Ottaisin myös lapset huomioon resepteissä ja en tarjoilisi kovin paljon sellaisia reseptejä, joissa on  paljon erytritolia. Tämänkin vuoksi sen määrää resepteissä on hyvä vähentää tai keksiä muita makeuttajia.

Mutta nyt niihin omiin lemppariresepteihin. 

Omena-kaurapaistos. Tämä menee ehdottomasti kokeiluun, mutta hieman muutoksella. Jättäisin nimittäin reseptistä sokerittoman siirapin pois.

Sokeriton suklaajäätelö. Tämä on pakko kokeilla. Tulikin mieleen ihan ne omat kotitekoiset jäätelöt, joiden reseptejä olen toisen blogini puolella jakanut. Omatekoista jäätelöä pitää tehdä, ne on hyviä! Ne eivät tosin ole mitään terveellisiä, mutta silloin tällöin voi niitäkin maistella.

Cookies. Tämän reseptin kokeilen myös. Tosin mukautettuna, ylläri ylläri.

Kauralastut. Tämä menee kokeiluun. Olenkin kehitellyt itsekin tällaista reseptiä, mutta en ole jakanut sitä vielä missään. Tässä reseptissä oli kirjoitusvirhe, kun ainesosaluettelossa oli kauralastut, mutta oletan että sillä tarkoitetaan kaurahiutaleita. 

Todella kivoja reseptejä ja tämä kirja jää käyttöön meille. Saatan vähän muokkailla reseptejä omaan makuun sopiviksi, mutta suosittelen kyllä tutustumaan tähän kirjaan. Leivonnassakin on kiva, että aina voi muokata reseptejä esimerkiksi sokerin määrää voi aina vähentää. 

Meinaatko tutustua kirjaan?

No comments:

Post a Comment