Meidän ruokaympäristö pyörii aika pitkälle sokerin ympärillä. Monissa eri tuotteissa on sokeria, vaikka sitä ei tarvittaisi niissä. Ihminen ei tarvitse valkoista sokeria ollenkaan ja ilman sitä pärjää oikein hyvin. Sokerista ei tarvitse tehdä vihollista, mutta siihen kannattaa alkaa kiinnittää huomiota ja kouluttaa mielensä niin, ettei sitä tarvitse tai himoitse. Kun muuten on perusravintoasiat kunnossa, silloin ei kakkupala joskus harvoin haittaa yhtään mitään kunhan se ei välttämättä ole edes viikottaista. Fakta on, että mitä vähemmän sokeria kulutat, sitä vähemmän sitä tekee mieli.
** Moni havahtuu sokeriin vanhemmuuden, äitiyden, lapsen saamisen myötä, koska haluamme lapselle parasta emmekä halua lapsen syövän epäterveellistä. Väistämättä eri ruokiin ja ainesosiin kiinnittää huomiota lapsen ollessa vauva, kun vauvavuonna vauva totuttelee ruokaan ja eri ruoka-aineissa on määrätyt iät, milloin mitäkin saa antaa. Tällöin moni valitsee sellaisia tuotteita, joissa ei ole sokeria.
Mitä enemmän on ilman sokeria, sitä harvemmin sitä tekee mieli. Tämä on fakta, jonka moni on todennut ja itsekin olen samaa mieltä. Tässä on minusta se sokerin koukuttavuus, jota ei edes välttämättä huomaa, kun syö sokeria. Sanotaan, että sokeri on kuin huume ja se pitää paikkansa. Se on hyvä metaforinen sanonta. Sokeri koukuttaa salakavalasti.
Side sokeriin pitää katkaista itse, koska ruokaympäristömme tai elintarviketeollisuus ei sitä tee. Täytyy alkaa kiinnittää huomiota omiin valintoihin ja millaisia ne lopulta ovat ainesosiltaan. Nimittäin piilosokeria tulee monelle melko huomaamatta. Sokeria on laitettu leipään, jogurtteihin, ja vaikka minne. Nämä tuotteet kannattaa vaihtaa sellaisiin, joissa sitä sokeria ei ole tai tehdä itse niin ainakin tietää, mitä ruoassa on.
Sokerilla on monta nimeä.
Sokerilla on tuotteissa monta nimeä ja siksi sitä pitääkin lukea tarkasti aina ne ainesosaluettelot. Jos siellä ei lue sokeri, siellä voi lukea esimerkiksi dekstroosi tai glukoosisiirappi. Elintarvikealan yritykset harrastavat sokeripesua. Valkoinen sokeri poistetaan tuotteista, mutta samalla lisätään toisella nimellä olevaa sokeria tai haitallista makeutusainetta.
Kaikki sokeri on sokeria.
Kaikki sokeri on sokeria. Tämä tuli selväksi Glukoosikumous kirjan myötä. Se kookossokerikin on sokeria, eli ei kannata alkaa korvaamaan sokeria makeutusaineilla ja ns. paremmilla sokereilla. Toki jos leipoo harvakseltaan, niin silloin ainakin itse tykkään leipoa enemmän paremmilla sokereilla kuin valkosokerilla. Ensin kannattaa selvittää itseltä makeanhimon syyt. Miksi makeaa tekee mieli? Syökö riittävästi? Minkälainen on ravitsemuksen laatu/sisältö? Onko proteiinia tarpeeksi?
Hiilareiden vaikutus
Hiilareilla ja erityisesti vehnällä on taipumus on lisätä makeanhimoa ja sokerin kulutusta. Nimittäin kun jättää hillareita vähemmälle ja keskittyy proteiinin ja hyvälaatuisen rasvan saantiin, niin makeanhimo häviää kuin tuhka tuuleen. Sanonta "ei vain tee makeaa mieli" on totta, koska silloin ei tee mieli makeaa ja yleensä sitä ei myöskään silloin tule syötyä, kun on syönyt riittävästi proteiinia ja aterialla on ollut hyvälaatuista rasvaa. Muistaakseni Glukoosikumous kirjassa puhuttiin tästäkin, että hiilareilla (pastat, perunat, jopa leivät, yms) on se vaikutus, että ihminen saadaan himoitsemaan enemmän ja enemmän hiilareita. Hiilareiden vaikutus on ihmeellinen. Kun niitä jättää pois ja vähemmälle, monella makeanhimo katoaa automaattisesti. Tämän ovat todenneet lukuisat, monet eri ihmiset, jotka ovat osallistuneet erilaisiin ravintovalmennuksiin.
Sokerin vähentämisellä on hyviä puolia. Esimerkiksi ihon kunto paranee, enää ei kärsi verensokereiden heittelystä, makeanhimo loppuu ja lukuisat monet muut hyvät puolet. Ei tarvitse olla sokeriton, mutta monesti moni kokee sen paremmaksi kuin vähän sokeria (sillä se sokerin koukuttava vaikutus!). Ja se käy myös vähän kuin vahingossa, ettei syö enää sokeria, kun muut ravintoasiat on kunnossa.
Omat vinkit sokerin käytön vähentämiseen on:
-> Ihan ensin haluan sanoa, että opettele tuntemaan itsesi. Mikä toimii sinulla, mikä ei toimi sinulla? Missä tilanteissa sinun tekee mieli sokeria/sokerillisia herkkuja, ovatko ne tilanteet toistuvia? Mitä asioita tilanteiden taustalla on? Onko kyseessä tapa, tottumus, mielihalu... ?
-> Älä hanki kotiin valkoista sokeria tai muitakaan sokerillisia herkkuja. Säästyy rahaa, kun ei osta sokeria tai muita sokerillisia herkkuja, varsinkin, jos sitä on mennyt paljon ennen. Kun niitä on kaapissa, niitä tulee syötyä. Tämä tosin toimii toisilla, mutta toisilla voi olla ihan hyvin sokeriherkkuja kotona ja he eivät syö niitä. Esimerkiksi meillä on aina pakastimessa jäätelöä, mutta emme kuitenkaan syö sitä päivittäin tai eikä edes viikottain.
-> Opettele olla laittamatta sokeria eri asioihin. Kaikki alkaa pienistä muutoksista. Mielestäni esimerkiksi lettutaikina ei tarvitse sokeria eikä lettujen väliin tarvitse laittaa sokeria, kuten mummoni joskus aikojen alussa teki. Se oli silloin sellaista kunnon sokerillista aikaa :D Kermavaahtokaan ei minusta tarvitse sokeria. Aloita pienistä ja jatka isompiin. Jos olet esimerkiksi laittanut kahviin sokeria, opettele tavasta pois.
-> Opettele vanhoista tavoista pois ja totuttele vähemmän makeaan! Tämä ehkä se tärkein kohta, mene omista rutiineista pois ja opettele uusia tapoja. Kuinka moni meistä tekee rutiininomaisesti jotain ja jos niihin liittyy makea herkku / sokerillinen juttu / sokeri jollain tapaa, niin opettele pois siitä. Keksi sen tilalle uusi, terveellisempi rutiini ja toista sitä! Totuta myös itsesi vähemmän makeaan ja uusiin makuihin.
-> Totuta itsesi sokerittomuuteen ja karkittomuuteen. Salli, mutta tee mielestäsi sellainen, ettei se halua sokeria eikä esimerkiksi karkkia, suklaata.
-> Vähennä leipomisessa sokerin määrää. Nykyisin tuntuu joku 3 dl sokeria perinteisissä resepteissä todella suurelta määrältä ja sitä voi ihan hyvin laittaa vähemmän kuin 3 dl.
-> Opettele leipomaan sokerittomasti ja tutustu muihin makeuttajiin esimerkiksi banaani, erytritoli.
-> Jos tykkäät leipoa, älä leivo joka päivä tai keksi käsille muuta tekemistä (esimerkiksi neulominen :D ) tai korvaa leipominen esimerkiksi sämpylöiden leipomiseen tai ruoanlaittoon.
-> Lue sokerista ja tutki, mitä haittoja se aiheuttaa! Yhtäkkiä ei teekkään mieli käyttää sitä.
-> Vähennä hiilareita erityisesti vehnää, valkoista viljaa, pastaa, näitä ns. höttöhiilareita. Sillä on nimittäin ihmeellinen vaikutus myös makeanhimoon. Kun vähentää hiilareita pastasta, vehnästä, valkoisesta viljasta, makeanhimokin loppuu. Syö hiilarit kasviksista ja syö enemmän proteiinia.
-> Älä soimaa itseäsi. Kertaluontoinen harvoin (esimerkiksi kerran kuussa tai harvemmin) sokerin nauttiminen ei haittaa yhtään mitään, jos muuten ei syö sokeria. Löydä itsellesi sopiva balanssi! Älä salli itsellesi kuitenkaan päivittäistä tai viikottaista suklaalevyn nauttimista ainakaan alussa kun opettelet pois sokerista!
Sokerilla on muuten merkittävä vaikutus sairauksiin, mutta ehkäpä niistä lisää myöhemmin.
Tuliko uutta, tuliko jotain sellaista, mitä ihmettelet? Koetko, että olet "riippuvainen" sokerista?
PS: Kuvat ovat muuten jotain ikuisuusvanhoja eli en suinkaan leiponut näitä tätä postausta varten. :D
No comments:
Post a Comment