Friday, August 30, 2024

Kirjavinkki: Hiilaritietoiset kotiruokareseptit

Uusi kirja odotti kirjaston varaushyllyssä ja vieläpä tänä vuonna julkaistu kirja. Oli siinä pientä varausjonoa ja nyt voi olla jo enemmän. Tykkään laittaa ensin kirjastosta varaukseen ja sen jälkeen ottaa sopivat reseptit talteen. Jossain vaiheessa voi toki ostaakin kirjan, jos sen haluaa omaksi. Jos haluaisi kaikki kivat kirjat omaksi, voisi tulla vähän liian ahdasta kirjahyllyssä.


Johdannossa on hyvää asiaa ravinnosta. Johdannon jälkeen on hyviä vinkkejä pieniin ruokavaliomuutoksiin. Olen huomannut saman kuin kirjan kirjoittajakin, että meidän länsimainen ruokavalio on aika hiilihydraattipainotteinen eikä aina niin hyväksi ihmisten terveydelle. Seuraan aika paljon ravintoasiantuntijoita somessa sekä jonkin verran virallisten ravitsemusterapeuttien lausuntoja mediassa. Näissä on välillä suurta ristiriitaa ja herääkin kysymys, että kenen puolesta ravitsemusterapeutit puhuvat: elintarviketeollisuuden vai ihmisten terveyden. Välillä nimittäin lausunnot ovat aika ihmeellisiä, eivätkä palvele ihmisten terveyttä. 

Mutta tästä kirjasta. Kirjassa on hyviä, perusaterioita, joilla saa tehtyä ruokavaliomuutoksia ja sopivat kenelle tahansa. Kirja on jaoteltu useisiin eri kategorioihin: salaatit ja lisukkeet, kastikkeet, pientä suolaista, piirakat ja pizzat, leivät, keitot, vhh-pastaa, pääruoat ja sokerittomat herkut.Tässähän olisi jo varmasti kuukauden ruokalistat, jos kokeilisi kaikki. Kirjan ateriat ovat tavallista kotiruokaa, eikä mitään ihmeellisiä elintarvikkeita tai ainesosia tarvita. Kirjassa painottuu helppous, yksinkertaisuus ja aivan tavalliset elintarvikkeet. Ei siis mitään chian siemeniä, jalopenoja tai muita vastaavia :D Eikä siis sillä että edellämainitut olisi jotenkin hankalia elintarvikkeita. 

Kukkakaalista ja kesäkurpitsasta on vaikka mihin. Näitä haluan ehdottomasti jatkossa jalostaa kaikkeen mahdolliseen ja esimerkiksi pastan korvikkeena. Mietin jo, että saisikohan kesäkurpitsaa kasvatettua lasitetulla parvekkeella. :D Jos kerran oli ämpäriperunat, niin miksei ämpärikesäkurpitsa? :D Todennäköisesti se kokeilu on tuhoon tuomittu, sillä en ole yhtään viherpeukalo. 

Nykyisin makeaa tekee yhä vähemmän ja vähemmän mieli, mutta silti on aina pakko kurkata ns. makeat reseptit näistä keittokirjoista. 

Kokeiluun voisi mennä makeista vaihtoehdoista:

** lakujätski

** omppupannarit

** ketokuningattaren piirakka

** kookoskanelimysli

Ruoalla on iso merkitys ihmisten terveydessä, sairauksissa ja syöty ruoka vaikuttaa esimerkiksi makeanhimoon. Ei ole siis ihan sama, mitä syömme. 

Jos kaipaat ravinteikkaita ja helppoja reseptejä, kurkista tämä kirja! Kirja sopii ihan kaikille, jotka haluavat syödä hiilaritietoisemmin.

No comments:

Post a Comment