Tuesday, March 19, 2024

Ihanat, kamalat fariinikeksit

Mitä pidemmälle kuljemme elämässä, sitä paremmin näemme taakse ja kuinka tietyt asiat ovat muuttaneet meitä ja ajatusmaailmaa. 

Tässä postauksessa en jaa reseptiä, mutta halusin nimetä tämän juurikin näin. Koska tämä liittyy ja ei liity fariinikekseihin. Oli vuosi 2020 ja moni meistä saattaa muistaa sen tietyistä jutuista, mutta minä muistan sen siitä, että leivoin ihan älyttömästi. Leivoin, leivoin, ja leivoin. Joka viikko, joku uusi resepti testissä. Sinä vuonna tosin varmasti koko Suomi leipoi - sattuneesta syystä. Sinä vuonna tutustuin myös fariinikekseihin ja hullaannuin niihin. En enää edes muista, kuinka monta kertaa leivoin niitä, mutta kertoja oli paljon. Ei siinä mitään, ne oli hyviä ja maistuisivat varmaan edelleen. 


Mutta totuuden nimissä, eihän tuollaisessa sokerillisessa leivonnassa ole mitään järkeä, että niitä herkkuja leipoo viikottain tai jopa useamman kerran viikossa. Varsinkin kun se leivonta ei ollut mitenkään työni. Olen aina tykännyt leipoa ja tykkään edelleen. Mutta enää en leipoisi fariinikeksejä. 

Nyt kun miettii taaksepäin niin tuo järjetön leipominen tarvittiin, että havahdun asioihin. Olen ollut aina kiinnostunut ravitsemuksesta, olen tykännyt leipoa ja laittaa ruokaa ja se on kivaa lapsen kanssa. Ruoanlaitto ja leipominen on ajanvietettä siinä missä nyt juoksulenkit, ristikot, neulominen, lukeminen ja vaikka mikä muukin asia. Ruoanlaitossa ja leipomisessa on vain ehkä se ero, että ne leipomukset täytyy myös syödä tai antaa muille. Nykyisin olen sitä mieltä, että liiallisesta, sokerillisesta leivonnasta saa vain kakkostyypin diabeteksen ja muita sairauksia. Siksipä en niitä enää halua tehdäkään, vaikka ei mitään diabetestä ole todettukaan.

Tuo fariinikeksien ja muiden herkkujen leipominen sai minut löytämään terveellisemmät reseptit ja niiden leipomisen pidemmällä tähtäimellä. En niitä vielä vuonna 2020 tai vuonna 2021 löytänyt vaan pikkuhiljaa tähän mennessä ja nyt tiedän, että olen oikealla polulla. Jos kerran tykkään leipoa, miksen tekisi sitä terveellisemmin. Ruokaympäristömme on muutenkin liian sokeripitoinen, niin tarvitsemme tänne enemmän sokerittomia (tässä yhteydessä tarkoitan lähinnä ilman lisättyä valkoista sokeria)  ja terveellisempiä reseptejä. 

Heräsikö ajatuksia? Kiinnostuitko? Tämä oli vain pientä esimakua tulevasta ja johdatusta omaan polkuuni ja ajatuksia ravinnosta tällä hetkellä.


No comments:

Post a Comment