Luonnoksissa on erilaisia postauksia ja jossain vaiheessa ajattelin loogista julkaisua niille esimerkiksi kahvin jälkeen kirjoittaisin kaurajuomista. Olisihan se varmasti kiva ja looginen jatkumo asioille ja ajatuksille mutta siihen väliin tulee aina miljoona muuta asiaa, joista haluaa kirjoittaa ja yleensäkin elämä tulee väliin. Joten blogi päivittyy niillä asioilla ja siten, kuten se tuntuu itsestä kivalta. Nyt tuli tunne kirjoittaa, että miksi en käytä kaurajuomia. Tämä on tietenkin vain oma henkilökohtainen valinta olla käyttämättä niitä.
Käytin joskus kaurajuomabuumissa satunnaisesti kaurapohjaisia baristaversioita kahvissa mutta muuten en oikeastaan päässyt koskaan kaurajuomien makuun tai niiden juomiseen. En tiedä, miksi en, ehkä ne eivät vain tuntuneet itselle sopivilta?
Rehellisesti en tykkää käyttää kahvissa kaurajuomia, koska kahvin maku ja koostumus muuttuu. Ennen se ei minua haitannut, mutta pidemmällä tähtäimellä se alkoi haitata. Lisäksi kun tuli tietoiseksi asioista niin en halunnut enää käyttää näitä tuotteita. Elovenan kaurajuoma oli kaikista parhain kahvissa, silloin koostumus ei muuttunut kuin ehkä vain vähän. Makukaan ei kovin paljon muuttunut.
On tietenkin kiva, että pahasti allergiset ihmiset voivat käyttää näitä tuotteita ja heille on vaihtoehtoja. Kuitenkaan en ymmärrä, että terveellisyyden nimissä tehdään esimerkiksi näitä (maku)kaurajuomia. Tykkään itsekin kanelikahvista ja kardemummakahvista, mutta ne maut saa muutenkin. Mielestäni nämä erilaiset makukaurajuomat kahviin ovat turhia ja lisää ihmisten sokerin käyttöä entisestään. Siinäpä se tuli: sokeri. Lähes kaikissa ellei jopa kaikissa näissä tietyn maun kaurajuomissa on sokeria. Se saattaa tuntua pieneltä, että eihän se nyt haittaa mitään. Mutta sokerin kokonaiskuorma ihmiselle on nykyruokavaliossa todella suuri ja erilaisista piilosokereista kertyy todella iso määrä elimistöön. Siksi ei kaurajuomille ja varsinkin makusellaisille.
Tässä yhden kaurakahvijuoman ainesosaluettelo:
Vesi, gluteeniton kaurajauho* 10 %, kasviöljyt (rapsi, rypsi), sokeri, happamuudensäätöaine (kaliumfosfaatit), kalsium, suola, karamelliaromi, jodi, vitamiinit (riboflaviini (B2), B12, D2).
Haluanko laittaa kahvin sekaan nestettä, joka on enimmäkseen vettä ja kaurajauhoja? En halua. Haluanko myöskään juoda vettä ja kaurajauhoseosta, jossa lisäksi jotain muuta teollista? Siinäpä se syy, miksi en halua käyttää niitä, vaikka varmasti se vaniljanmakuinen kahvi maistuisikin hyvältä.
Ihmiset saa sokeria aivan liikaa ruoassa ja kaikki ylimääräinen sokeri on hyvä pitää poissa. Sokeri (ja hiilarit yleensä) koukuttaa ja lisäävät makeanhimoa, josta moni ihminen kärsii. Kaurajuomat muuttavat kahvin makua ja ei ainakaan parempaan suuntaan ja siksi en halua käyttää niitä kahvissa. (Tämä nyt on varmasti vain makuasia).
Lisäksi ehkä tärkein asia, miksi en halua käyttää kaurajuomia. Kaurajuomat nostavat ihmisten verensokerin pilviin. Kaurajuoma nostaa Coca-Colan tavoin ihmisen verensokerin ylös. Huomasi sen verensokerin nousun tai ei, niin ne nostavat sen silti. Yksinkertaisuus muutenkin kunniaan. Juomaksi vesi, maito, ei monimutkaiset teolliset, prosessoidut kaurajuomat. En vaan voi suositella ihmisille teollisia kaurajuomia terveellisyyden nimissä.
Jos kahviin haluaa jotain muuta makua, niin kannattaa laittaa suodatinpussiin kahvinpurujen sekaan:
** kanelia
** kardemummaa
** piparkakkumaustetta
Näin saa paremman makukahvin kuin teollisella kaurabaristajuomalla.
Pari pientä faktaa vielä kaurajuomista. Nämä tiedot on napattu @oikeaaruokaa Instagram-tililtä.
"Teollisesti valmistettaessa kaura jauhetaan ja sekoitetaan veteen. Sitten lisätään entsyymejä, jotka pilkkovat kauran tärkkelyksen sokereiksi (maltodekstriineiksi ja glukoosiksi). Näin juoma saadaan maistumaan makealta vaikka sokeria ei lisätä lainkaan. Tämän jälkeen kuitu ja suurin osa proteiinista suodatetaan pois jotta lopputuotteesta tulee ohut ja juokseva. Juoma kuumennetaan, homogenisoidaan ja pakataan aseptisesti - se säilyy kuukausia huoneenlämmössä. Tuloksena on kaurasta johdettu mutta pitkälle prosessoitu juoma".
Teollinen käsittely tekee juomasta nopeammin imeytyvän, mikä nostaa verensokeria kuin sokeripitoinen tuote.
Kaurajuomat: yes vai no? Tuliko tässä uutta tietoa sinulle?
Ei kai noita sokerilisättyjä normaalisti arkikäyttöön ostetakkaan. Itsellä kahviin menevä kaurajuoma on sisällöltään tällainen:
ReplyDeleteAinesosat
Vesi, KAURAjauho (9 %, Suomi), rypsiöljy, kalsiumkarbonaatti, suola, stabilointiaine (E418), vitamiinit (riboflaviini, foolihappo, D2, B12), jodi.
Että kyllä tätä ihan mielelläni käytän kerran tai kahdesti päivässä kahviin, kun mustana en juo ja maidolla kahvi maistuu niin maitorasvalta, joka ei ole kiva maku (kun en maitoa muuten käytä). Toki janojuomana vesi on paras!
Minulta "no". En tosin ole ikinä maistanut kaurajuomaa, kun en käytä maitoakaan, niin ei ole ollut tarvetta korvata sitä millään.
ReplyDeleteKaurajuoma voi olla ratkaisu, jos jokin allergia vaivaa tai jos on vegaani. Varmaan sillä on sitten paikkansa joissain ruokapöydissä.