Friday, July 25, 2025

Kesä on parasta satokauden aikaa

Kesä on kyllä parasta satokauden aikaa. En ole oikeastaan yhtään puutarhaihmisiä mutta viime vuosina olemme kokeilleet mielenkiinnosta parvekeviljelyä. En senkään puolesta ole kovin vakuuttunut omista taidoista mutta onneksi tällaisille ihmisille löytyy metsästä poimittavaa. Vaikka viime vuonna kaksi tomaatintaimea kasvatti tomaatteja. Kylvimme siis siemenistä asti. Mutta mustikoiden poimimisessa ei tarvitse osata viljelytaitoja.


En välttämättä olisi itsestä joskus uskonut, että intoilen jostain mustikoiden poimisesta mutta näin vain kävi. Metsä antaa nyt niin parastansa ja mustikoiden poimiminen on jotenkin niin meditatiivistakin. Varsinkin jos mökin pihat ja lähiympäristöt ovat täynnä mustikkaa, niin se on suoranainen vihje, että ne pitää poimia. En välttämättä tykkäisi lähteä pidemmälle mustikkaan mutta näin se tapahtuu jotenkin luonnostaan, kun voi pienen kipon poimia silloin, kun on sopivaa aikaa muista puuhista. Pienistä kipoista tulee myös isompi kippo.

Mustikat ovat luonnon omaa superfoodia. Mustikka on ravinteikas marja. Mustikan mahtavuus perustuu antosyaaneihin ja antosyaanit ovat antioksidantteihin kuuluvia flavonoideja. Reilu desilitra mustikoita päivässä riittää tukemaan hyvinvointia.

Viime vuosina on itseäni pohdituttanut, että laitanko sokeria marjoihin, kun pakastan ne. Koska en halua käyttää sokeria oikeastaan missään, niin tässäkään asiassa en haluaisi laittaa sokeria marjoihin pakastamisvaiheessa. Se vaan tuntuu jotenkin vähän hassulta lisätä sokeria marjoihin ja kun ilmankin selviää. Nykyisin kun ihmiset saavat muutenkin vähän liikaa sokeria kaikkialta, niin minusta on hyvä opetella uusia tapoja ja myös kyseenalaistaa onko jokin välttämätöntä. 

Martat ainakin ohjeistavat, että mustikat ja muutkin kovakuoriset marjat voi pakastaa ilman sokeria. Olemmekin jättäneet esimerkiksi mustikoista ja puolukoista sokerin pois pakastamisvaiheessa. Tämä on ollut jotenkin itsestäänselvää, ettei mustikoihin tarvitse laittaa sokeria. Eikä se maku ole muuttunut mihinkään suuntaan eivätkä mustikat ole mitenkään pilaantuneet pakastimessa.

Suurempi kysymys on ollut, laittaako mansikoihin sokeria. Mansikoiden "soluhengitys" tms ilmeisesti vaatisi vähän sokeria (tutkin asiaa joskus, pahoittelut, etten osaa välttämättä selittää asiaa oikein) mutta olen huomannut, että moni ihminen ei laita mansikoihin sokeria. Osa sanoo, että sokerin poisjättäminen muuttaa mansikoiden makua, osa puolestaan ei huomaa mitään. Viime vuonna tein pienen testin ja olin laittamatta sokeria pariin mansikkarasiaan. Rasioita avatessa talvella yritin sitten tehdä testiä, että onko maku tms muuttunut. En huomannut itse kyllä mitään maun muutosta eivätkä mansikat mitenkään pilaantuneet pakastimessa. 

Tänä vuonna pohdin taas, että laittaako sokeria vai ei. Päädyin laittaan 1 tl puolenlitran rasiaan. :D Olisin varmaan voinut olla laittamattakin. Ainakaan sitä sokeria ei tarvitse laittaa monia ruokalusikallisia. 

Otetaas tähän loppuun pieni mansikkagallup:

1. Pakastatko marjoja kesällä?
2. Jos pakastat, laitatko sokeria?

2 comments:

  1. Olen ymmärtänyt, että sokerin lisääminen mansikoita pakastaessa auttaa säilyttämään C-vitamiinin. En tiedä onko totta, mutta olen laittanut. Kun ne sitten sulattaa, niistä valuva mehu on hyvää ja makeaa. "Koviin" marjoihin en lisäisi sokeria, mutta en ole niitä oikeastaan pakastanutkaan. Ostan mustikoita ja mustaherukoita kaupan pakastealtaasta ja olen todennut, että kilohinta on sama, kuin jos ostaisi ja pakastaisi. Eri asia tietenkin on, jos on marjat itse kerännyt tai ne ovat omasta puutarhasta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, kyllä, minäkin luin näin että sokeri auttaisi säilyttämään mm.c vitamiinia.
      Välillä joudumme myös ostamaan mustikat ja mustaherukat pakastealtaasta jos ne loppuu kesken ennen uutta satoa. Mustikoiden laatikkohinta on kyllä älytön joten uskon että kilohinta on sama. Mustikoita en ole ostanut laatikoissa, lähinnä poiminut ja saanut poimittuna.

      Delete