Enää ei pitänyt ottaa kantaa tähän kouluruoka-aloitteeseen mutta koska Huomenta Suomessa on ilmeisesti ollut siitä lisää keskustelua, ja keskustelussa on ollut mukana Helsingin yliopiston ravitsemustieteiden professori, joka oli kirjoittanut myös tämän lukijan mielipidekirjoituksen. Sanonpa vielä silti tämän.
En katsonut ohjelmaa, mutta näin sen klipin Instagramin puolella, jonka joku oli jakanut. Ilmeisesti se klippi oli myös kokonaisuudessaan Instagramin puolella. Keskustelun alku oli ihan hyvä ja siinähän myönnettiin, että hyvä kun halutaan saada päiväkotiruoka/kouluruoka paremmaksi. Mutta sitten se keskustelu lähti rasvahappoihin ja että jos parannetaan kouluruokaa niin lapset eivät saa enää hyviä rasvahappoja. Keskustelu meni nyt vähän liian pieneksi silpuksi. Aloitteen tarkoituksena on saada päiväkoti- ja kouluruoka puhtaamaksi, aidommaksi, terveellisemmäksi.
En usko, että tämä viesti tavoittaa nyt näitä ravitsemusprofessoreita (olisipa muuten kiva, jos tavoittaisi! :) ). Yritetään nähdä se kokonaisuus aloitteessa eikä mennä yksityiskohtiin. Rasvakeskustelu on hirveän jakautunutta ja siksi en mene siihen nyt. Ei se ole heti sitä, että halutaan saada voi lapsille ja nuorille. Rasvahapot ovat se pieni hiekanmurunen eikä ole nyt syytä mennä siihen. Oli rasvoista nyt mitä mieltä tahansa, niin ihmisten pitäisi nähdä se aloite kokonaisuutena. Hyvä ravitsemustieteiden professori, käypä vilkaisemassa, minkälaista se koulu/päiväkotiruoka on tällä hetkellä ainesosiltaan. Aloitteen tarkoitus on saada sieltä vähennettyä niitä ylimääräisiä lisäaineita ja saada ruoka aidommaksi ja puhtaammaksi. Se itseasiassa keskustelussa tulikin kyllä sanottua, että hekin haluaisivat, että lapsilla olisi enemmän tuoreita kasviksia ja hedelmiä. Yhteinen sävel siis on. Siitä pitäisi kuitenkin aloittaa, että aletaan vähentämään niitä lisäaineita sieltä ruoasta.
Keskustelussa sanottiin, että "tutkimukset osoittavat, että lapset ja nuoret syövät prosessoidun ruoan kouluajan/päiväkotiajan ulkopuolella". Koululaisilla totta mutta ei päiväkotilapsilla. Päiväkoti-ikäinen lapsi syö päiväkodissa kolme ateriaa: aamiainen, lounas ja välipala. Kotona kaksi: päivällinen ja iltapala. Eli pienet lapset saavat ultraprosessoitua ruokaa enemmän päiväkodeissa kuin muualla. Lähtokohtaisesti. (Nyt ei mennä siihen, että syövätkö kaikki aamiaisen päiväkodissa ja ovatko osa-aikaisesti siellä ym). On aika hurjaa, että pienillä lapsilla se prosessoitu ruoka määrittää näin paljon ja silloin olisi tärkeää, että päiväkodeissa tarjottava ruoka olisi puhdasta, laadukasta ja siinä olisi kasvuun tarvittavat hyvät ainekset. Päiväkotien välipalatkaan eivät ole aina niin laadukkaita tai nälkää pitäviä ja sillä lapsen pitäisi jaksaa neljään viiteen asti / päivälliseen asti. Jotenkin nämä asiat aina unohtuvat noilta mediassa olevilta ravitsemusasiantuntijoilta.
Koululaiset toki saavat vain yhden aterian koulussa ja enemmän syövät kotona ja muualla. Jokaisen koululaisen vanhemman kannattaakin tietenkin panostaa siihen kotona saavaan ruokaan. Olen nähnyt somessa, kun todella monen koululaisen vanhempi valittelee sitä, kun lapset tulevat nälkäisinä kotiin. Kouluruoka ei ole tarpeeksi laadukasta, että se pitäisi nälän poissa lapsilta koulupäivän aikana. Pelkkä kasvisruoka ei riitä kasvaville lapsille. Lisäksi koulujen kasvisruoat menevät helposti todella oudoiksi, mikä ei sitten taas sen puolesta maistu lapsille. Lasten ja nuorten kuuluu saada ihan perusruokia kuten lihamakaronilaatikko, jauhelihakastike ym. Näitä nyt rtoki onkin vielä kouluissa.
Tästä päästäänkin sitten taas siihen, että ainakin Tampereen valtuustossa on meneillään, että puolitetaan liha kouluista ja päiväkodeista. Samahan on myös Helsingissä, että vähentävät kokoajan lihan määrää lapsilta ja varmasti myös muissa suurissa kaupungeissa. Olen törmännyt Facebookin puolella hyviin kannanottoihin siitä, että ei pidä todellakaan puolittaa lihaa kouluista ja päiväkodeista. Se taas johtaa siihen, että ne kasvisruoat jäävät syömättä lapsilta, koska ovat epämääräisiä eivätkä hyviä eivätkä ne pidä lasten nälkää poissa. Koulujen keittäjät ovat puolestaan sanoneet, että kasvisruokapäivinä ruokaa menee valtavan paljon roskiin, koska se ei maistu lapsille. Lasten ja nuorten vika se ei ole, että kasvisruoka on huonoa ja se ei maistu. Mikään ei ole sen turhempaa rahanhukkakäyttöä kuin valmistaa ruokaa, mitä ei syödä.
Ehkä tämä oli nyt viimeinen kannanotto tähän. Seuraavaksi on luvassa jotain muuta. :D

Ajatus, että kasvisruoka ei riitä kasvavalle lapselle ei mielestäni pidä paikkansa. Jos yksi päivän ruoka (=koululounas) on hyvin koostettu kasvisruoka, niin varmasti riittää ja ei vaikuta kasvuun ym. Valitettavasti koulujen kasvisruoista monesti puuttuu esim. tarpeellinen määrä proteiinia (vaihtoehtojahan löytyisi nykyään monenlaista!), jolloin nälkä ei pysy loitolla. t.Koulussa kasvisruokaa syövä ope
ReplyDeleteJos ruokaa menee roskiin, niin kyllä pitää olla huolissaan.
ReplyDelete