Thursday, March 27, 2025

Ultraprosessoitua

Tämä kirja on nyt vilissyt viime aikoina omassa somekuplassani tai no jo jonkin aikaa, sillä laitoin sen muutama(?) kuukausi sitten varaukseen ja sain sen helmikuun lopussa. Kirjat on täytynyt priorisoida viime aikoina, kun on tullut niin paljon mielenkiintoisia kirjoja varauksesta että kaikkia ei vain ehdi lukea. Tämän halusin kuitenkin lukea ja se piti laittaa ykköseksi. Kirjassa on nimittäin noin 400 sivua ja se on kokonaan osittain raskastakin luettavaa  tai ainakin täytyy olla ajatus mukana kun lukee.

Selvisin urakasta ja kirja tuli luettua. Odotin kirjasta ehkä vähän erilaista mutta ihan täyttä asiaa se on siltikin. Kirja on pysäyttävä ja ei voi kuin taas ihmetellä sitten kaikkea muuta ruokaympäristöön liittyvää. Kirjassa on paljon hyvää asiaa ja suosittelen sitä kaikille, joita aihe kiinnostaa. Kirjan kirjoittaja on lääkäri, joka toimii Lontoossa ja on kirjoittanut muitakin kirjoja. 

Välillä näiden kirjojen kanssa (tai kijoissa olevien asioiden kanssa) tulee sellainen ahdistus ja epätoivo, ja se, että kuinka absurdia tämä ruokaympäristökin on osittain, kun tuntuu aika-ajoin, ettei mihinkään voi vaikuttaa. Toisaalta, sitä voi vaikuttaa paljonkin esimerkiksi ostokäyttäytymisellä, kertomalla asioista muille ja antamalla palautetta elintarvikeyrityksille. Se on sitten toinen juttu, johtaako ne palautteet yms mihinkään mutta sillä saa ainakin sen tunteen, että on tehnyt jotain. Aina tällaisten kirjojen jälkeen tarvitsee paljon viihteellistä ja kevyttä luettavaa ja onneksi sitäkin on taas saatavilla. 

Kirja on kannen lausahduksien mukainen ja jokaisen terveydestään välittävän ihmisen pitäisi lukea kirja kuten kannessa sanotaan. Kirja saattaa myös muuttaa sen, mitä syöt. Kirjaan kannattaa suhtautua avoimuudella, maalaisjärjellä ja myös ajattelemalla, miten elintarvikeyritykset Suomessa toimivat. Ja vaikka kuinka haluaisimme uskoa, että elintarvikealan yrityksillä on ihmisten terveys ja hyvinvointi prioriteettina, niin ei se kyllä useinkaan ole. 

Jos näihin kysymyksiin haluat vastauksen, niin lue kirja:

Miten voin olla varma, että jokin on upr:ää (=ultraprosessoitua) / Mistä tiedän, että jokin on upr:ää?

Onko kaikki upr haitallista?

Miksi upr on halvempaa kuin tuoreet elintarvikkeet? Eikö kaiken käsittelyn ja pakkaamisen pitäisi tehdä siitä hintavampaa?

Eikö Alpen mysli ole terveellistä? (Huom! Tuohon voisi laittaa minkä tahansa myslin merkin.)

Eikö tietyillä elintarvikkeilla pelottelu saa ihmisiä sairastumaan syömishäiriöihin?

Aiheuttaako upr todella riippuvuutta?

Onko kaikki upr yhtä haitallista?

Nämä kysymykset vastauksineen löytyvät kirjan lopusta, suosittelen kuitenkin lukemaan kirjan alusta loppuun eikä hypätä suoraan nähin vastauksiin.

Mutta tässäpä kirjavinkki kaikille kiinnostuneille! 

Onko kirja tuttu sinulle? Meinaatko lukea?

2 comments:

  1. Olisi kyllä mielenkiintoista tietää, onko kaikki ultraprosessoitu haitallista tai yhtä haitallista. Menisin kuitenkin varmaan vaan aivan sekaisin päästäni, jos yrittäisin lukea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä nämä kirjat sisältävät paljon tietoa ja välillä menee itsekin sekaisin, mutta on tässä se hyvä puoli että mitä enemmän alkaa lukea näitä, sitä enemmän prosessoi myös sitä tietoa ja sitä kautta alkaa muodostaa omia ajatuksia ja ymmärtämään selkeämmin eli lopputuloksena on selkeät ajatukset :D Loppujen lopuksi kaikista eri kirjoistakin löytää ne punaiset langat / samankaltaiset asiat niin on paljon tuttuakin.
      Lisäksi myös varmasti kokonaisuus ratkaisee haitallisuuteen ja mikä on milläkin tavalla haitallista. Ehkä joskus voisin kirjoittaa selkeitä "suuntaviivoja" tai miten itse ajattelee tms.

      Delete