Wednesday, June 12, 2024

Hyvän mielen kirja: Aamun ihme

Tämän kirjan taisin lukea huhti-toukokuu tienoilla, ja se oli ihan kivaa luettavaa. Kirjassa puhuttiin, kuinka muutoksia saadaan aikaan ja otettiin esimerkiksi aamutekemiset. Voisin kuvailla tätä kirjaa sellaiseksi hyvän mielen kirjaksi. Vaikka ei mitään muutoksia tarvitsisi tehdäkään, niin kirjaa oli kiva lukea. Kirjassa oli lisäksi kivoja mietelauseita. Kirjassa oli sellaisia aika perusjuttuja, jotka on jo itselle tuttuja, mutta tykkäsin silti lukea kirjan. Sen ansiosta kirjan luki suhteellisen kevyesti ja nopeasti, vaikka ei lukeminen tietenkään mikään kilpailu ole. Voisin kuvailla kirjaa sellaiseksi positiiviseksi, hyvän mielen kirjaksi ja toimii myös sellaisille, jotka haluavat tehdä muutoksia.


Loppuun vielä kirjan mielelauseita meille kaikille: 

Mitään pelättävää ei ole, koska et voi epäonnistua. Voit vain oppia, kasvaa ja tulla paremmaksi kuin koskaan aikaisemmin.

Ole kiitollinen kaikesta siitä, mitä sinulla on, hyväksy kaikki se, mitä sinulla ei ole ja luo aktiivisesti kaikkea mitä haluat.

Jopa silloin, kun elämä on vaikeaa tai haastavaa - ja erityisesti juuri silloin - nykyhetki on aina tilaisuus oppia, kasvaa ja tulla paremmaksi kuin koskaan aikaisemmin. 

Kirjojen täyteistä kesää! 

Wednesday, June 5, 2024

William Davis: Eroon vehnästä

Nyt on luvassa taas mielenkiintoista kirjakoostetta. 

Tämä kirja oli pitkään lukulistalla ja laitoin sen kirjastosta varaukseen viime vuoden puolella. Sain tosin aloitettua sen vasta tämän vuoden puolella ja luetuksi se tuli parissa kuukaudessa. Kirja on aika pieni ja kompaktin kokoinen ja tekstiä suhteellisen paljon ilman kuvia tai kaavioita, joten sen lukeminen saattaa kestää. Lisäksi kirjassa on jonkin verran ravitsemustieteellistä tekstiä, joka vaatii ainakin itsellä entistä suuremman keskittymisen. 

Suosittelen edelleenkin, että jokainen lukee tämän kirjan ja tekee itse ne omat havainnot ja johtopäätökset, sillä siten sitä lisää omaa tietoutta asioista. Itse kiinnostun eri asioista yhä enemmän ja enemmän siten, että jokin asia on ristiriidassa maalaisjärjen ja/tai kokemuksien ja/tai hyvinvoinnin kanssa ja sitten tutkin asiaa lisää ja luen siitä enemmän. Näin oikeastaan tämäkin kirja päätyi omalle lukulistalle. Tämä kirja vahvisti edelleen niitä muiden hyvinvoinnin ja ruokavalion kokemuksia sekä myös omiakin ja kirjan asiat makes sense. Toki kaikki on yksilökohtaista ja se, mikä toimii toiselle, ei toimi toiselle ja toisinpäin. Nämä asiat pitää vain itse oivaltaa kokeilla ja soveltaa ja paljon asioita nimittäin jätetään kertomatta esimerkiksi virallisissa ravintosuosituksissa. Itselle tuli todella paljon uutta tietoa kirjan avulla ja oikeastaan kirja vahvisti tavallaan sellaista omaa aiempaa tietämystä, mitä on lukenut/nähnyt/kokenut muualta. Pelkästään tämän kirjan perusteella en tee alla olevia havaintoja tai pohdintoja. En kuitenkaan osaa selittää näitä asioita lääketieteellisesti/ravitsemustieteellisesti (vielä), ja senkin takia suosittelen jokaisen lukemaan kirjan. Ymmärsin kirjan asiat aika kohtuuhyvin, mutta niiden selittäminen muille ei ole vielä hallussa. 

Eli siis lue kirja ja tee itse havainnot kirjasta ja sen tiedosta. En tässäkään postauksessa käy läpi koko kirjaa. Kirja alkaa oikeastaan vehnän historiasta peilaten sitä nykytilaan ja mm. elintapasairauksiin. Vehnä ei ole enää se sama vehnä, mitä se oli joskus 1800-luvulla. Vehnää on jalostettu niin paljon ja aiheuttaa samalla paljon myös haittaa.

** Kaikki vehnä on vehnää. Täysjyvä ei tuo eroa ja täysjyväleipä nostaa verensokeria samalla tapaa kuiten esimerkiksi vehnäleipä. Meille kerrotaan täysjyvän eduista ja kehotetaan syömään täysjyvää(vehnää), mutta vehnän haitoista ei juurikaan puhuta. Täysjyvävehnä nostaa verensokeria yhtä paljon kuin tavallinen vehnä. Itsekin olen joskus pitänyt parempana täysjyvävehnää kuin tavallista valkoista vehnää, no en enää kyllä pidä. Verensokerista täytyy varmaan kirjoittaa myös, sillä se kulminoituu aika monessa kirjassa samoilla perusteilla. 

Kirjan tiedot perustuvat tutkimuksiin, testeihin ihmisillä ja ne kulminoituvat samaan linjaan muun tiedon kanssa, mitä olen oppinut ja lukenut muualta. Kirjassa jopa mainittiin, että tiettyjen sairauksien oireet lieventyisivät, jos vehnän jättää pois. Siitäkin oli todisteita, että näin on käynyt ihmisillä. 

Vehnän syöminen lisää ja pahentaa elintapasairauksia, ihon kuntoa ja paljon monia muita asioita. Nämä asiat on muuten helposti todennettavissa, kun kokeilee itse. Toki jokainen on yksilö, mutta kun jättää vehnän pois suurimmaksi osaksi ja korvaa sen paremmilla ravintoaineilla, tulokset ovat ehdottomasti positiiviset. Elintapasairaudet lisääntyvät koko ajan ja ihmisten terveys heikkenee, niin tällöin minusta kannattaisi ottaa myös ruokavalio avuksi. Ruokavaliolla saa nimittäin parannettua omaa terveyttä merkittävästi ja osa ihmisistä jopa pääsee lääkkeistä kokonaan eroon. Se vaan vaatii sen, että tekee kokonaan elintapamuutoksen ja tutkii asioita itse ja uskaltaa kokeilla tai osallistuu itselle sopivaan ravintovalmennukseen. Esimerkiksi tyypin 2 diabetes on monilla parannettavissa kokonaan ruokavalion avulla. Ei välttämättä kaikilla, mutta useimmilla on. Kirjassa oli mm. tästäkin puhetta.

Nykyaikana on kaksi pahetta: sokeri ja vehnä ja nämä yhdessä aiheuttavat paljon sairauksia, ja pahentavat sairauksien oireita. Näiden asioiden välttelyä ei tietenkään ole tehty helpoksi ihmisille, sillä sitä vehnää on kaikkialla, jopa ruisleivässä. Lisäksi välillä ihmettelen osaa lääkäreistä, kun he eivät kerro tarkemmin ruokavalion merkityksestä ja eivät tuo ruokavalion merkitystä esille potilaille. Liian usein kuulee, kun määrätään lääkkeitä asioihin, jotka olisi parannettavissa aika hyvin ravitsemuksen avulla. Joko lääkärit ovat liian syvällä siinä omassa asiantuntemuksessaan tai joko heidän osaaminen ei ole tekemisissä ravitsemuksen kanssa, mutta se pitäisi olla. Toki lääkkeille on varmasti paikkansa ja aikansa, mutta ruokavalio auttaa niin paljon myös eri asioihin että jokaisen pitäisi kokeilla ensin ruokavalion muuttamista ja vasta sitten turvautua lääkkeisiin. Onneksi tosi moni on jo havahtunut asioihin ja hyvinvointivalmentajia nouseekin kuin sieniä sateella ja ihmiset kääntyvät heidän puoleen ravintoasioissa. 

Otetaan esimerkkinä vaikkapa akne eli finnit. Ihon kunto paranee huomattavasti, kun jättää vehnän pois. 

Kirjassa oli mainittu todella paljon erilaisia sairauksia, joihin auttaa vehnän poisjättäminen. Vehnä ei välttämättä paranna kaikkea, mutta oireet ovat lievemmät, kun sen vehnän jättää pois. Korkea verenpaine voisi olla myös hallittavissa vehnän poisjättämisellä ja hiilareiden vähentämisellä. Se voi tuntua vaikealta jättää vehnä kokonaan pois, mutta loppujen lopuksi ei se ole vaikeaa. Muutoksen voi tehdä pienesti eli askel kerrallaan tai sitten kokonaan. Itse kuulun siihen joukkoon, joka tekee muutoksia pikkuhiljaa. Tässäkin taas oma itsetuntemus, kumpaan joukkoon kuuluu ja toimia sen mukaan.  Tämän kirjan jälkeen ei nimittäin huvita enää käyttää vehnää missään. 

Kun perusasiat ovat hallinnassa, yksittäiset croissantit tms eivät juurikaan haittaa mitään silloin tällöin / harvoin, kunhan se harvoin ei ole päivittäistä/viikottaista eikä välttämättä kuukausittaista.

Miten itse olen jättänyt vehnää pois tai ainakin vähemmälle:

** Leivonta. Leivonnassa vehnäjauhojen korvaaminen muilla jauhoilla. Jauhojen korvattavuudessa täytyy tietää asioita, mutta ne oppii. Tulen jakamaan entistä enemmän reseptejä, joissa ei ole käytetty vehnäjauhoja. Nykypäivänä on myös aika helppo korvata vehnä leivonnassa.

** Leipä. Leivän korvaaminen itsetehdyillä sämpylöillä tai paremman vaihtoehdon leivillä eli sellaisilla, joissa vehnää ei ole ja ainesosaluettelo on lyhyt eikä juurikaan lisäaineita.

** Letut, pannarit, vohvelit. Vehnäjauhojen korvaaminen muilla jauhoilla esimerkiksi lettutaikinassa. Toimii ihan hyvin. Käytän yhtä Valion pinaattilettureseptiä, mutta vaihdan tilalle vain kaurajauhot ja se toimii ihan hyvin.

** Pasta. Tämä voi olla monelle vaikeampi asia, sillä tämä ruokaympäristö pyörii erilaisten pastojen ympärillä. Korvaan itse pastan nykyisin vihanneksilla esimerkiksi kesäkurpitsasta, porkkanasta ja bataatista saa "spagettia". Näin saa myös kasviksia enemmän ruokavalioon, kun jättää pastan pois. Lisäksi pasta nostaa verensokeria / tekee glukoosipiikin ja sen poisjättäminen on vain eduksi terveydelle. 

Tietenkin jokainen tekee valinnat ja päätökset itse ja näin se kuuluukin olla. Itselle on tullut vain halu auttaa ihmisiä voimaan paremmin ja terveellisemmin ja sen takia oikeastaan perustin tämän blogin. Lisäksi tässä postauksessa kerron tarkemmin omasta kiinnostuksestani ravitsemukseen ja ravintoasioihin. Ymmärrän, että oma kiinnostus ravintoasioihin on mahdollisesti vähän isompaa kiinnostusta kuin "tavallisen ihmisen". Ravinto- ja ruoka-asiat jakavat aina paljon mielipiteitä ja otan nyt sen riskin, että kerron täällä aika suoraan asioita. Jotenkin sitä on vaan tajunnut, että moni vaiva/sairaus/oireet olisi parannettavissa ruokavalion avulla tai ainakin lievennettävissä ja tämän ilosanomaa haluaisin jakaa enemmänkin. 

Postaus vähän laajeni kuinka korvata vehnä -linjalle, mutta kirjalle suositus ja se kannattaa jokaisen lukea ja tehdä havainnot itse. Kirjan jälkeen ei tee nimittäin syödä enää vehnää missään. 

Seuraavassa postauksessa taas jotain muuta kevyempää asiaa jostain muusta.

Mitä pidit? Tuliko uutta tietoa vai liian suoraa puhetta?