Monday, April 29, 2024

Glukoosikumous - kirjan opit käyttöön - osa 2

Tässä postauksessa ajattelin jakaa kirjan konkreettisia oppeja. Suosittelen edelleen, että jokainen lukisi kirjan, sillä se on mindblowing ja sen opit sopivat kaikille. Kirja ei perustu mihinkään tiettyyn ruokavalioon vaan sen oppeja voi noudattaa söipä ihan miten tahansa. Kaikkia kirjan oppeja en tule tässä postauksessa käymään läpi. Tämä kirja kuuluu niihin itselläni niihin kirjoihin, jotka ovat saaneet ajattelemaan asioita taas enemmän ja enemmän ja ennen kaikkea ehkäpä eri tavalla kuin ennen. Se on jännä, että kun lukee näitä erilaisia ravitsemuskirjoja, niin kaikissa kulminoituu tietyt asiat. Ne asiat eivät vaan mitenkään voi olla "väärässä".

Olen sitä mieltä, että terveydenhuollossa pitäisi myös jakaa tämän kirjan oppeja ja ylipäätään neuvoa ihmisiä enemmän ravitsemuksesta. Kuinka paljon enemmän asioita voitaisiin korjata esimerkiksi ruokavalion avulla, kun vain suositeltaisiin enemmän tiettyjä ruokia, tiettyjä tekniikoita yms. Moni on tietenkin ihmisistä itsestään kiinni ja täytyy olla oma-aloitteinen ja ennen kaikkea tutkia itse asioita. Lääkkeille varmasti on oma paikkansa, mutta ihmisten tarinat ovat vaan niin huikeita ja innostavia, kun tietyllä tapaa syömällä korjaantuu asioita. Tämä on itselle aina se yhtä yllättävä asia. Varmaan aluksi on myös mainittava disclaimerit että kaikki ei varmasti sovi kaikille ja tiettyjä ainesosia/ruokia ihmisen elimistö ei tarvitse ollankaan.

Lue siis kirja ja tee itse havainnot kirjasta. Otan tähän muutamia asioita kirjasta, mutta en referoi kirjaa tähänkään postaukseen.

** Kaikki sokeri on sokeria

Kaikki sokeri on sokeria ja ihan sama mitä käytät niin samaksi glukoosiksi ja fruktoosiksi ne muuttuvat. Tämä on itselleni ehkä se yllättävin asia tai tokihan olen sen tiennyt, mutta kirjan avulla ymmärsi niin paljon enemmän taas asioita. Koska kaikki sokeri on sokeria, niin tärkeintä tässäkin on se, ettei sitä leivo joka päivä muilla sokereilla tai käytä sokereita päivittäin ja totuttaa itsensä myös vähemmän makeaan. Myös hedelmät ovat makeita ja muuttuvat fruktoosiksi elimistössä.

Tämä on siis kirjan oppi: Suosi ennemmin siis marjoja tai jos haluat syödä hedelmiä, syö ne, älä tee niistä esimerkiksi smoothieita. Kun hedelmät syödään, kuitu pysyy samana eikä muutu. Yleensä hedelmiä kukaan ei myöskään jaksa syödä paljon kuin esimerkiksi smoothieen hedelmiä pystyy laittamaan vaikka kuinka paljon. 

** Ruokien syömisjärjestys

Syö ensin kuitu, seuraavaksi proteiini ja rasva, viimeiseksi tärkkelys ja sokeri. Tämä on se kirjan juttu, joka kannattaa opetella. Se voi olla vaikea toteuttaa, ainakin aluksi, koska moni ihminen on tottunut syömään ruoan ns. sekaisin. Mutta harjoitus tekee mestarin ja loppujen lopuksi se ei ole niin vaikeaa. Vähän niin kuin pienille lapsillekin toisto, toisto, toisto ja sitä niin monta kertaa että oppii :D Ensin siis kasvikset, sitten proteiini (liha, kana yms) ja viimeisenä hiilarit. 

** Unohda kalorit - keskity ruoan laatuun 

Kaikki kalorit eivät ole samanlaisia. Kuitu, proteiini ja (hyvälaatuinen)rasvapitoinen ateria / välipala / annos takaa, ettei tule sen suurempia glukoosipiikkejä.

Kirjassa oli ihan konkreettisia vinkkejä esimerkiksi välipaloihin, jos sellaisia kaipaa. Suosi ruokaisia välipaloja, älä makeita. Jos kaipaat makeaa, niin syö se lounaan jälkeen, älä enää välipalalla. 

** Aamiaisen jälkeisestä glukoosikäyrästä ja sen tasoittamisesta

Aamiainen, joka synnyttää glukoosipiikin. tekee nopeammin nälkäiseksi. Murot, myslit, hedelmämehut - kaikki nämä nostattavat glukoosipiikin. Syö ruokaisat aamiaiset. Vakaiden glukoosiarvojen kannalta kannattaa syödä aamiainen, joka sisältää paljon proteiinia, kuitua ja (hyvälaatuista) rasvaa ja jos haluaa syödä tärkkelystä, niin tässä on hyvä noudattaa syömisjärjestys eli tärkkelys/hiilarit viimeisenä. 

Kirjan esimerkkejä oli avokadoleipä suklaacroissantin sijasta (En tosin usko että kukaan syö aamiaiseksi Suomessa suklaacroissantteja). Kananmunalla täytetty leipä tai kinkulla tai juustolla täytetty leipä mieluummin kuin paahtoleipä hillolla. (Hilloleipä ei ole myöskään Suomessa varmastikaan kovin yleinen aamiainen.) Proteiinia ja rasvaa löytyy kreikkalaisesta ja turkkilaisesta jogurtista. Kananmuna on loistava aamiainen ja siihen kylkeen kasviksia. Kananmunasta saa aamiaiselle myös vaikka mitä kaikkea. Jos tai kun aikaa on vähän aamulla, niin tee aamiaismuffinssit jo edellisenä iltana ja aamulla ei tarvitse kuin lämmittää tai napata mukaan. Aamiaismuffinssit eivät ole tietenkään mitkään suklaamuffinssit tms. :D Jos olet smoothien ystävä, tee se kreikkalaiseen tai turkkilaiseen jogurttiin tai syö samat ainekset kulhosta marjojen kera.

Käytä ennemmin kreikkalaista / turkkilaista jogurttia kuin rasvatonta jogurttia. Tee hedelmäsmoothien sijasta marjasmoothie. Jos olet tottunut hedelmäsmoothieihin, muuta koostumusta pikkuhiljaa: ensin vaikkapa puolet hedelmiä, puolet marjoja ja sitten kolmeneljäsosa marjoja ja lopulta kokeile kokonaan ilman hedelmiä ja tunnustele itsessä, mikä pitää eniten nälkää ja mikä vähiten. Se, mikä pitää eniten nälkää, synnyttää pienimmän glukoosipiikin ja verensokerit ovat tällöin tasaisia.

** Ainesosaluetteloista

Lisäksi lue ainesosaluettelot, älä tuudittaudu markkinointilauseisiin elintarvikkeissa. Vältä eineksiä! Jos tuote on vegaaninen, se ei vielä tarkoita, että se olisi terveellinen. Yhdessä vegaanisessa tuotteessa sokeri oli mainittu kolmella eri nimellä ja ainesosaluettelo pitkä kuin mikä. Yleensä vegaaniset tuotteet ovat kaikista pahimpia näissä ainesosaluetteloissa. Lue siis se ainesosaluettelo muissakin kuin vegaanisissa tuotteissa! Oma vinkkini on, jonka olen oppinut viime aikoina, sokeri voidaan mainita ties millä nimillä ja on hyvä, että tunnistat sokerin kaikki nimet. Sokeria on vaikka missä tuotteissa, on hyvä oppia tunnistamaan hyvät ja itselle sopivat tuotteet itselle ja tällöin ne poimii nopeastikin kaupasta. Ainesosaluetteloiden viidakko on kyllä melkoinen ja ymmärrän, että yleensä ihmiset eivät jaksa niitä lukea kovinkaan tarkasti. Lisäksi valmistajat tuppaavat muuttamaan tuttujenkin tuotteiden ainesosaluetteloita, eli tutuissakin tuotteissa on hyvä katsoa ne silloin tällöin uudestaan.

Vuonna 2009 ravitsemustieteissä opin, että mitä lyhyempi ainesosaluettelo, sen parempi. Minusta tämä pätee edelleen, vaikka meille joskus väitetäänkin muuta. Toistan itseäni, mutta ainesosaluettelot on tarkoitettu luettaviksi ja mahdollisimman vähän e-koodeja ja muuta höttöä. Ruisleivässäkin saattaa olla sokeria ja vehnää ja siihen päälle liuta e-koodeja. Aika hullua! Tiesittekö, että ensimmäisenä mainittu aines on elintarvikkeen pääaines ja sitä on siis tuotteessa eniten? Monesti vegaanisissa tuotteissa esimerkiksi vesi mainitaan ensimmäisenä, karkeissa sokeri yms yms.

Ehkä tässä tuli nyt tarpeeksi jo tästä kirjasta, mutta en voi kuin suositella lukemaan sen. Siitä oppii niin paljon ja se kaikki on oman terveyden eteen. Olemme mahdollisesti tottuneet sellaiseen hiilaripitoiseen aamiaiseen, kun esimerkiksi katsoo kauppojen hyllyjä. Mutta vältä ainakin muroja ja sokerillisia jogurtteja! Tarkoitus ei ole muuten kritisoida näiden tuotteiden käyttäjiä, vaan näitä tuotteita. Eikä siis pahoittaa kenenkään mieltä ja ylipäätään tämä blogi kritisoi tuotteita, ei tuotteiden käyttäjiä jatkossakaan. Saatan sohaista muurahaispesää tällä blogilla, mutta otan sen riskin. :D Mutta yritän aina tekstien alkuun laittaa muistutuksen tai jonkin disclaimerin. 

Elintarviketeollisuus kehittää hirveän isolla voimalla uusia tuotteita koko ajan, mutta uudet tuotteet eivät ole välttämättä yhtään sen parempia. Markkinointi on niin houkuttelevaa ja sen varjolla tehdään vaikka mitä. Siksikin tuotteiden ainesosaluettelot kannattaa aina lukea. Uutuutena on nyt nämä vegaaniset tuotteet, joissa on kaikista pisimmät ainesosaluettelot ja jopa sokeria kolmella eri nimellä. Tekevätkö nämä hyvää ihmiselle ja elimistölle? Eivätpä taida tehdä.

Hyvä esimerkki on myös sokerittomat tuotteet. Jos tuotteessa lukee sokeriton, niin hyvin usein siinä on (haitallista) makeutusainetta ja saattaapi olla mainittu myös jokin sokerin toisista nimistä. Ainesosaluettelot, e-koodit ja sokerit ansaitsevat ihan omia postauksia ja niitäkin on tulossa jossain vaiheessa. 

Mutta lue tai kuuntele kirja ja tee itse omat johtopäätökset. Minusta kirjan pääpointit ovat nuo tähdellä merkityt kohdat, mutta kaikista näistä tässä mainituista asioista puhutaan kirjassa paljon. Yritin olla lyhyt ytimekäs ja referoida ne lyhyesti, mutta eihän niitä kovin lyhyesti pysty referoimaan.

Monesti verensokerin ja glukoosihallinnan liitämme diabetekseen, mutta se liittyy oikeastaan kaikkiin ihmisiin eikä vain diabeteksen hoitoon. Luen yhtä toista kirjaa tällä hetkellä ja siinäkin puhutaan näitä samoista asioista ja vähän kuin ympyrät sulkeutuvat ja liittyvät toisiinsa. Se on jännä, että ravitsemuksessa kaikki asiat liittyvät tavalla tai toisella toisiinsa. Mutta siitä toisesta kirjasta lisää jossain vaiheessa.

Kiitos, jos jaksoit lukea tänne asti ja kiitos, jos jätät kommentin, tuliko tässä uutta vai oliko kaikki jo tuttua? Meinaatko lukea kirjan?

2 comments:

  1. Tekstissä minulle uutta oli syömisjärjestys - en tiennyt ennen. Pitää pitää mielessä. Vähän ihmettelin, että hedelmiä ei pitäisi laittaa smoothieen. Minä teen smoothien sekalaisista pakastemarjoista (mustaherukka, mustikka, mansikka), siihen lisään yhden kiwin ja puolikkaan banaanin ja vielä pakastepinaattia. Nesteeksi omena- ja appelsiinitäysmehua. En oikein jaksa uskoa, että kiwin rakenne kovasti muuttuu, vaikka se on smoothiessä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, se oli kyllä uutta tietoa itsellekin. No onhan tuossa aineksissa ehkä yli puolet kasviksia/marjoja. Sinänsä hedelmämehu ehkä nostattaa myös glukoosipitoisuutta.

      Itse teen oikeastaan aina eri marjoihin ja kreikkalaiseen/turkkilaiseen jogurttiin ja pelkkä smoothie pitää nälkää noin 4 h, riippuen nyt kuinka aktiivista asiaa tekee ja pelkällä tällä smoothiella pärjään helposti yli lounasajankin, ehkä jonnekin 12-13 välille.

      Delete