Tuesday, December 17, 2024

Ensimmäisiä ajatuksia uusista ravintosuosituksista

No, kirjoitetaan nyt sitten omia ajatuksia auki uusista ravintosuosituksista. Tämä teksti on kirjoitettu koko väestön näkökulmasta ja yleisellä tasolla ja kuten nimikin kertoo, niin nämä ovat ensimmäisiä omia ajatuksia ravitsemussuosituksista. Se ravitsemussuositusten opas on myös lukulistalla, kunhan tässä ehtii.

Tämä oli odotettavissa, että ihmisten terveyteen liittyvissä asioissa tulee myös ilmastonäkökulma (vai suorastaan ilmastoagenda) mukaan, vaikka se ei olisi hyväksi terveydelle. Jos pitäisi ajatella, että kumpi on tärkeämpi: terveys vai ilmasto niin moni toivottavasti valitsee terveyden. Ilman terveyttä ei ole mitään. 


Kuvassa on muuten 670 g kasviksia: puolikas kesäkurpitsa, porkkanoita, puolikas kurkku. Ruokia ei tarvitse tietenkään punnita mutta se on välillä hyvin havainnollitsevaa.

Kasviksissa ja vihanneksissa ei ole mitään pahaa, mutta ihmiset eivät pärjää pelkillä kasviksilla ja vihanneksilla. Kasvikset ja vihannekset eivät pidä nälkää kuin ehkä sen pari tuntia, jolloin pitää taas syödä. Tämä johtaa siihen, että ihmiset syövät parin - kolmen tunnin välein eikä elimistö saa esimerkiksi yhtään levätä. Lisäksi kun ottaa huomioon ympärillämme olevat ruokaympäristön, niin ihmiset turvautuvat enemmän paistopisteen tuotteisiin, nopeasti kaupasta otettaviin matkalla syötäviin tuotteisiin tai jopa pikaruokaravintoloihin. 

Ihmiset eivät tule voimaan hyvin, jos leivän, pastan ym hiilarien määrää nostetaan ja ihmiset syövät yhä enemmän sitä. Nyt jo on nähtävissä, että ihmisten suolistot eivät kestä sitä hiilihydraattien määrää, joka on ollut aiemmin suosituksissa. Hiilareita toki saa muualtakin kuin leivästä, pastasta, riisistä, mutta täytyy silti syödä aika paljon esimerkiksi kasviksia, jos meinaisi saada hiilarimäärät täyteen pelkillä kasviksilla. Älkää käsittäkö väärin, kasviksissa ja vihanneksissa ei ole mitään pahaa, mutta pelkillä niillä ei elä eivätkä ihmiset pärjää pelkillä niillä.

Tomaatit noin 250 g.

Lihasta ihmiset voi olla eri mieltä, mutta lihassa on monia hyviä ainesosia, joita ei saa esimerkiksi muualta. Lihasta puhuttaessa pitäisi erotella leikkeleet/nakit/lihavalmisteet yms ja oikea, tuore liha toisistaan. Lisäksi lihasta tehdyt tutkimukset pitäisi perata uudelleen, kun useimmissa niissä kaikki liha on niputettu yhteen. Tämä luo virheellisen asetelman tutkimustuloksiin. Eiköhän ne pizzat, pasta, sokeri, vehnä, prosessoidut ruoat ole enemmän haitallisia kuin tuore liha.

Kasvisten suuri suositus johtaa myös siihen, että elintarvikealan yritykset alkavat valmistaa enemmän prosessoituja kasvisruokia. Tuoreissa kasviksissa ja vihanneksissa ei ole mitään pahaa mutta näissä valmiissa kasvisruoissa on. Ei tarvitse kuin katsoa niiden ainesosaluetteloa niin se on järkyttävän pitkä ja ensimmäisenä yleensä on mainittu vesi. Eli käytännössä ne ovat vettä ja lisäaineita ja prosessoitua kasvismössöä - aika kaukana tuoreista kasviksista tai terveellisyydestä.

Lisäksi on ihmetyttänyt yksittäisten ruokien nostot. (Onkohan nämä vain median luomia nostoja?) Ravitsemussuosituksista (mediassa?) nostettiin esille kahvi ja suklaa. Näiden haittavaikutuksista toki voidaan olla yhtä mieltä, mutta jos kerran nostetaan yksittäisiä ruoka-aineita, niin miksi esimerkiksi sokerista mainitaan suosituksissa vain muutamilla lauseilla? Maassa, jossa elintapasairaudet nousevat koko ajan ja jotka olisi suurimmaksi osaksi voitettavissa ruokavaliolla, niin sokerin haitoista mainitaan todella vähän ja sitä sokeria lisätään aivan liian moneen elintarvikkeeseen. Suklaan epäterveellisyydestä ei tarvitse mainita, kun monelle siitä tulee mieleen perus Fazerin sininen, mutta entäpä oikeasti ne tummat suklaat? Niillä on oikeasti hyviä terveysvaikutuksia eikä niitä kukaan syö levykaupalla ja ovat parempia vaihtoehtoja kuin dumlet, suffelit, geishat ym. Suklaa on kuitenkin todella pieni osa ravintoympyräämme ja siksi on outoa, että juuri suklaa nostetaan näin isolle framille. Ravitsemussuosituksissa pitäisi olla suuret ja isot linjat eikä pieniä yksittäisiä nostoja jostain tietyistä. Esimerkiksi juuri sokerin haitoista näissä olisi pitänyt puhua enemmän ja sokeri ja sen saanti pitäisi nostaa esille enemmän.

Jos pitäisi ottaa ilmastoasiat näissä suosituksissa huomioon, niin miten se on otettu huomioon, jos suositellaan enemmän kasviksia ja hedelmiä kuten esimerkiksi avokado, pavut, banaani, ananas mainitakseen muutamia. Näilläkö ei ole sitten mitään ilmastovaikutuksia, kun niitä rahdataan toiselta puolen maapalloa Suomeen. Myös pähkinät. Niitä suositellaan mutta eipä niitä täällä Suomessa taida kasvaa. Eli hyvin taas on epäloogista ja ristiriitaista nostoa suosituksissa. 

Nykymaailmassa tuomitaan suomalainen lehmä, joka on osa suomalaista luonnon kiertokulkua eikä ole syypää yhtään ilmastonmuutokselle. 

Mutta suositukset ovat todella ristiriitaisia, ja ei ihme että ihmiset ovat yhä enemmän hämmentyneitä näistä, koska loogisuus on taas kaukana näissä. Yleensä valheilla on lyhyet jäljet, mutta niin on tällaisissa ei-faktapitoisissa suosituksissakin, kun eivät ne perustu täysin terveyteen ja ovat todella ristiriitaisia. Toivoisin, että ihmiset alkavat ymmärtää asioiden ristiriitaisuuden ja maalaisjärjen puuttumisen. Moni toki onkin ja aika moni ravintoterapeutti tai ravitsemusalan vaikuttaja on näistä suosituksista samaa mieltä kuin mitä kirjoitan tähän. 

Näihin nykyisiin ravitsemussuosituksiin tuli mukaan politiikka ja eivät perustu enää täysin terveyteen, vaikka juuri ravitsemussuosituksien pitäisi perustua täysin 110 % terveyteen. 

Eniten surettaa näissä suosituksissa se, että puolustuskyvyttömät, viattomat ihmiset joutuvat kärsimään näistä eli lapset, nuoret, vanhukset, sairaat, sillä nämä suositukset määrittelevät julkisten tilojen ruokailut eli koulut, päiväkodit, vanhainkodit ja sairaalat. Tämä surettaa kaikista eniten näissä suosituksissa. Sairaat ihmiset sairaaloissa tai vanhukset vanhainkodeissa eivät tule voimaan yhtään paremmin näiden suositusten avulla.

Mutta ehkäpä tässä tuli nyt tällä kertaa tarpeeksi. Availen asioita tarkemmin ja yksityiskohtaisemmin myöhemmin / jossain vaiheessa. Tämä oli yleisellä tasolla kirjoitettu. Tähän alle voisin nostaa pari hyvää kannanottoa ravitsemussuosituksista, joita harvemmin näkee mediassa.

Luustoliiton kannanotto

Ministerin kannanotto

Onhan se ihan hyvä, että ihan ministeritasollakin sanotaan näistä suoraan.

Youtubesta löytää muuten myös muutamia hyviä videoita aiheesta. Katsoin itse erään ravintovalmentajan videon sekä yksi video lääkärin kannanotosta on katsomatta. 

Miltä sinusta tuntuu uudet ravitsemussuositukset?